Anvelope all season sau de iarna - Ce anvelope sa alegeti?

Postat pe 01-11-2019 12:23:30

Anvelope all season sau de iarna - Ce anvelope sa alegeti?

Montarea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. este esentiala pentru siguranta si confortul dvs. de condus in diferite conditii meteorologice. Anvelopele sunt singurul element in contact cu soseaua, asa ca soferii ar trebui sa opteze intotdeauna pentru cele care asigura o buna franare, tractiune si prindere chiar si pe vreme rea. Proprietarii de masini au de obicei trei optiuni din care sa aleaga:

  • Anvelopele de vara, care sunt proiectate pentru anotimpurile mai calde
  • Anvelopele de iarna, care sunt proiectate pentru clima mai rece si suprafetele de drum inghetate
  • Anvelopele All Season, care ofera un echilibru intre siguranta si economie pe tot parcursul anului

Pentru marea majoritate a soferilor, anvelopele de vara sunt o alegere evidenta. Cu toate acestea, unii nu parcurc distante destul de mari mari pentru a utiliza exclusiv anvelope de iarna, astfel ca multi soferi se intreaba daca este mai bine sa foloseasca in schimb anvelope all season.

Anvelope diferite, performante diferite

Fiecare dintre aceste anvelope are caracteristici diferite si este important sa intelegeti parametrii in raport cu un mediu de conducere specific. In timp ce anvelopele de vara se descurca foarte bine in perioada meteo mai calda, anvelopele de iarna sunt cele mai bune pentru conditiile de iarna pe drum. Toate anvelopele all season par a fi o alegere universala, deoarece sunt adaptabile atat conditiilor meteorologice de vara, cat si de iarna. Testele efectuate de Continental arata ca anvelopele all season reprezinta de obicei o cale de mijloc intre produsele de vara si iarna. Ca atare, desi nu sunt la fel de eficiente in conditiile de iarna (in comparatie cu anvelopele proiectate exclusiv pentru acest sezon), sunt mai bune decat anvelopele de iarna folosite vara. Cu toate acestea, nu sunt la fel de bune ca anvelopele de vara.

Anvelopele all season reprezinta un compromis intre produsele de iarna si de vara

Folosirea anvelopelor all season in conditii de iarna si de vara

Dupa cum puteti vedea din cercetarile companiei Continental, o anvelopa all season ofera o franare mai buna in conditii umede, comparativ cu o anvelopa de iarna. Cu toate acestea, o anvelopa de iarna ofera o franare mai buna pe zapada. Problema acestor rezultate este ca au fost testate la viteze diferite. Cu toate acestea, diferenta de franare umeda (2,4 metri) este mai mare decat diferenta de franare pe zapada (1,4 metri), asa ca se poate sustine ca aceasta este mai importanta. Desigur, acest lucru depinde si de zona in care locuiti. Daca zapada este o problema comuna pe timpul iernii, franarea suplimentara in aceste conditii va fi de un real folos. Pe de alta parte, franarea pe vreme umeda poate fi inca utila pe tot parcursul anului. Evident, puteti folosi in continuare vara anvelope all season, desi exista anumite zone in care anvelopele de vara sunt mai bune. De exemplu, deoarece aceste produse nu sunt concepute pentru a face fata slush-ului dur, de obicei ofera o rezistenta mai mica la rulare si performante mai bune in conditii de drum uscat.

Temperatura este un factor important

In afara de diferiti parametri - care provin din proiectarea benzii de rulare si alte caracteristici - trebuie sa luati in considerare si temperatura in care conduceti. Dupa cum am mentionat anterior, atunci cand schimbati anvelopele de vara cu anvelope de iarna, ar trebui sa asteptati pana cand temperatura scade sub 7 ° C. Acest lucru se datoreaza faptului ca compusul utilizat in produsele de iarna este proiectat sa functioneze in conditii de iarna – iar in medii mai calde, cauciucul se poate deforma sau poate deveni prea moale. In mod similar, anvelopele de vara functioneaza cel mai bine peste 7 ° C - asigura o aderenta mai proasta pe vreme mai rece, deoarece are un cauciuc de rulare mai greu, ceea ce ofera o manevrabilitate slaba in conditii de zapada si inghet. In ceea ce priveste toate produsele all season, acestea sunt proiectate sa functioneze peste si sub aceasta temperatura. Cu toate acestea, pe masura ce va apropiati de extreme, anvelopele all season isi pierd o parte din functionalitati. Conform cercetarilor Goodyear, de exemplu, aceste produse nu ar trebui utilizate atunci cand temperatura scade sub -5 ° C. In schimb, trebuie utilizate anvelopele de iarna pentru a asigura o performanta eficienta. Ca atare, ajuta sa cunoasteti temperaturile medii de-a lungul vremeii. Daca se intampla rar sa apara perioade de zapada, anvelopele all season se pot folosi tot timpul anului. Pe de alta parte, daca este foarte probabil sa intalniti acest interval de temperaturi in mod regulat, anvelopele de iarna sunt mai bune. Asa cum folositi produse dedicate iernii in sezonul rece, asa ar trebui sa folositi si anvelope de vara in lunile mai calde. Anvelopele de iarna nu sunt potrivite pentru vara si, asa cum am discutat deja, anvelopele de vara ofera parametri mai buni in comparatie cu anvelopele all season.

Alegerea anvelopelor potrivite

In cele din urma, atunci cand vine vorba de alegerea anvelopelor all season sau de iarna, principalul beneficiu pentru alegerea anvelopelor all season este acela de a economisi bani folosind doar un singur set de anvelope, si nu doua. Cu toate acestea, utilizarea unui set de anvelope tot anul creste si uzura anvelopelor, deci acest argument este discutabil. Cu toate acestea, daca doriti sa economisiti bani sau spatiu in garaj, exista momente cand se pot folosi cu success anvelopele all season. Cu toate acestea, cand vremea este destul de severa, asigurati-va ca aveti anvelope de iarna montate - acestea oferindu-va intotdeauna mai multa siguranta si fiabilitate in conditiile de iarna.